Wat zijn Non Fungible Tokens (NFT's)? Hoe koop en verkoop je NFT's?

Wat zijn NFT’s

  • NFT’s (Non-Fungible Tokens) of niet-vervangbare tokens zijn unieke digitale bestanden opgeslagen op een blockchain.
  • Een NFT is een cryptografisch token, maar in tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn NFT's niet onderling uitwisselbaar, d.w.z. ze zij niet vervangbaar.
  • Een NFT wordt gemaakt door een bestand, zoals een kunstwerk te uploaden naar een NFT-veilingmarkt, zoals KnownOrigin, Rarible of OpenSea. Hiermee wordt een digitale kopie gemaakt (een soort fingerprint) van het bestand dat in het digitale grootboek is geregistreerd als een NFT die kan worden gekocht met cryptocurrency en ook steeds opnieuw kan worden verkocht.
  • Hoewel een kunstenaar een NFT kan verkopen die een werk vertegenwoordigt, kan de kunstenaar nog steeds het auteursrecht op het werk behouden en meer NFT's van hetzelfde werk maken.
  • De koper van de NFT krijgt geen exclusieve rechten op het werk, noch krijgt de koper het "originele" digitale bestand in bezit. Iemand die een bepaald werk uploadt als een NFT hoeft niet te bewijzen dat hij de oorspronkelijke kunstenaar is en er zijn ook al talloze gevallen geweest waarin kunst werd gebruikt voor NFT's zonder toestemming van de maker.

 

Bekijk ook de video over NFT's


Waarvoor worden NFT’s gebruikt?

Een NFT kan worden gebruikt om kunstmatige schaarste van digitaal creatief werk te veroorzaken door slechts één NFT van dat werk met een unieke handtekening te maken. NFT's van kunstwerken lijken daarom op gesigneerde items. De unieke identiteit en eigendom van een NFT is verifieerbaar via het blockchain-grootboek. NFT's hebben metadata die kan worden verwerkt via een cryptografische hashfunctie, een algoritme dat een unieke reeks van 40 tekens van cijfers en letters berekent. NFT's worden ook gebruikt om de mogelijkheid van interoperabiliteit van activa over meerdere platforms te creëren.

 

Enkele toepassingen van NFT’s

Muziek, Kunstwerken, Schilderijen, Gaming, Domeinnamen, Collectables, Trading Cards en veel meer...

 

Standaarden in blockchains

Er zijn specifieke tokenstandaarden gemaakt om het gebruik van een blockchain bij gaming te ondersteunen. Deze omvatten de Ethereum ERC-721-standaard van CryptoKitties en de recentere ERC-1155-standaard. Token-standaarden bestaan ​​ook voor andere blockchains die NFT's ondersteunen, zoals Bitcoin Cash, Flow, WAX, ...

 

Ethereum

ERC-721 was de eerste standaard voor het weergeven van niet-vervangbare digitale activa op de Ethereum-blockchain. ERC-721 is een overerfbare Solidity smart contract-standaard, wat betekent dat ontwikkelaars gemakkelijk nieuwe ERC-721-compatibele contracten kunnen maken door deze te importeren uit de OpenZeppelin-bibliotheek.

ERC-1155 brengt het idee van "semi-fungibiliteit" naar de NFT-wereld, en biedt ook een superset van ERC-721-functionaliteit (wat betekent dat een ERC-721-asset kan worden gebouwd met behulp van ERC-1155).

 

Bitcoin Cash

Het Simple Ledger Protocol (SLP) kan worden gebruikt om niet-vervangbare tokens te ondersteunen door een niet-deelbare tokenvoorraad van 1 te slaan zonder er een munt aan te linken, een eenvoudige NFT genaamd.

NFT1 is in 2019 geïntroduceerd op de Bitcoin Cash-blockchain als onderdeel van de SLP-tokenstructuur. De specificatie codificeert een meer capabel type NFT dat het mogelijk maakt om veel NFT's te groeperen.

 

Flow

Op de Flow-blockchain, gemaakt door het team achter Cryptokitties, vertegenwoordigt de programmeertaal Cadence elke NFT als een bronobject dat gebruikers in hun accounts opslaan. Bronnen hebben belangrijke eigendomsregels die worden afgedwongen door het typesysteem. Ze kunnen slechts één eigenaar hebben, kunnen niet worden gekopieerd en kunnen niet per ongeluk of opzettelijk verloren of gedupliceerd worden. Deze beveiligingen zorgen ervoor dat eigenaren weten dat hun NFT veilig is en een activa met reële waarde kan vertegenwoordigen.

 

WAX Blockchain

WAX blockchain is een gevestigde NFT blockchain met vele marktplaatsen voor trading cards en andere NFT’s. Marktplaatsen zoals: Collectables.io, AtomicHub.io, SimpleMarket.io, WAXplorer.com. Voor de meeste WAX-tokenhouders is het belangrijkste voordeel van het bezitten van WAX-tokens het verdienen van beloningen in de vorm van meer WAX-tokens door staking. Dit worden WAX Staking rewards genoemd.

WAX-tokenhouders kunnen WAX Staking-beloningen verdienen door hun WAX-tokens vast te zetten en vervolgens te stemmen.

 

Chiliz

Chiliz.net is werelds eerste tokenized sportbeurs, waardoor fans en cryptoliefhebbers 'Fan Tokens' van enkele van de grootste namen in de sportwereld (momenteel vooral voetbal) kunnen kopen / verkopen en verhandelen. Alle Fan Tokens zijn gekoppeld aan het $ CHZ-token, het oorspronkelijke token voor onze sportfanbetrokkenheid en beloningsapplicatie Socios.com

 

Wat kan ik doen met NFT's?

Omdat NFT's handelen op een blockchain, heb je veel vrijheid als het gaat om wat je ermee kunt doen, waaronder:

  • Kopen van NFT's op een marktplaats
  • Verkopen NFT's op een marktplaats
  • Handelen en of ruilen van NFT's
  • Geef NFT’s cadeau aan anderen
  • Gebruik NFT's in gedecentraliseerde applicaties (dApps) zoals in games
  • Breng uw openbare NFT-inventaris onder de aandacht, bijvoorbeeld in een dApp of op sociale media
  • Bouw en beheer collecties

 

Hoe kom ik aan NFT's?

Eén van de redenen dat NFT's zo populair zijn is dat het zo gemakkelijk is om ze te verkrijgen. Maak eenvoudig een wallet aan (Ethereum, Wax, BCH, …) en ga naar een NFT Marktplaats.

Enkele bekende Marktplaatsen zijn:

  • Raribles.com
  • Opensea.io
  • Myth.Market
  • Collectables.io
  • AtomicHub.io
  • SimpleMarket.io
  • WAXplorer.com

 

Waar kan ik mijn NFT's zien?

U kunt uw NFT's bekijken in uw wallet of op een marktplaats waar ze NFT transacties uitvoeren. Je kunt ze ook bekijken op blokchain verkenners zoals bvb. wax.bloks.io (enkel voor wax)

 

Waar kan ik meer te weten komen over NFT's?

Contacteer mij gerust als u meer wil weten over NFT’s of als u zelf interesse heeft om digitaal werk online te plaatsen.

 

Maak een afspraak voor een virtueel kennismakingsgesprek