Wat is Staken!? Welke crypto kan je Staken? Verdien een passief inkomen!

Wat is Staken?

Staking of Staken is het proces van actieve deelname aan transactievalidatie (vergelijkbaar met mining) op een proof-of-stake (PoS) blockchain. Op deze blockchains kan iedereen met een minimaal vereist saldo van een specifieke cryptocurrency transacties mee helpen valideren en zo Staking-beloningen verdienen.

 

Wat is PoS (Proof-of-Stake)?

Proof of Stake-blockchains produceren en valideren nieuwe blokken door het proces van Staking. Bij het Staken zijn validators betrokken die hun munten vergrendelen, zodat ze met specifieke intervallen willekeurig door het protocol kunnen worden geselecteerd om een volgende ​​blok te maken. Meestal hebben deelnemers die grotere bedragen inzetten een grotere kans om gekozen te worden als de volgende blokvalidator.

Hierdoor kunnen blokken worden geproduceerd zonder afhankelijk te zijn van mining hardware (zoals GPU's, ASIC's, ...). PoS-validators worden geselecteerd op basis van het aantal munten dat ze staken. De "inzet" of "stake" (het vasthouden van munten) is wat validators stimuleert om de netwerkbeveiliging te handhaven. Als ze dat niet doen, loopt hun hele inzet mogelijk gevaar.

Hoewel elke Proof of Stake-blockchain zijn specifieke inzetvaluta heeft, gebruiken sommige netwerken een systeem met twee tokens waarbij de beloningen in een tweede token word betaald. Zoals bvb. bij Vechain (VET) waar de beloningen worden uitgegeven als VeThor (VTHO) tokens. 

Op een heel praktisch niveau betekent staken gewoon het houden van geld in een geschikte wallet. Hierdoor kan vrijwel iedereen verschillende netwerkfuncties uitvoeren in ruil voor het ontvangen van beloningen. 

  

Hoeveel kan je verdienen met Staken?

Hier is geen helaas geen kort antwoord mogelijk. Elk blockchain-netwerk kan een andere manier gebruiken om staking-beloningen te berekenen en uit te delen.

Sommige worden per blok aangepast, waarbij rekening wordt gehouden met veel verschillende factoren. Deze kunnen zijn:

  • hoeveel munten de validator staked
  • hoelang de validator actief aan het staken is
  • hoeveel munten er in totaal op het netwerk zijn gestaked
  • het inflatiecijfer
  • eventueel andere factoren bepaald door het project


Voor andere netwerken worden staking-beloningen bepaald door een vast percentage.

Deze beloningen worden verdeeld onder validators als een soort compensatie voor inflatie. Inflatie moedigt gebruikers aan om hun munten uit te geven in plaats van ze vast te houden, wat hun gebruik als cryptocurrency kan vergroten.

Met dit model kunnen validators precies berekenen welke staking-beloning ze kunnen verwachten.
Een voorspelbaar beloningsschema in plaats van een probabilistische kans om een ​​blokbeloning te ontvangen, kan voor sommigen gunstig lijken. En aangezien dit openbare informatie is, kan het meer deelnemers stimuleren om mee te doen aan uitzetten.

 

Met welke Cryptocurrencies kan je staken en hoeveel verdien je daarmee?

Er zijn veel verschillende Cryptocurrencies die je kan staken. Elk project heeft hun eigen princiepes met bijhorende voor- en nadelen. Er zijn zelfs (grote) spelers die van PoW naar PoS omschakelen omdat dit toch wel enkele voordelen met zicht mee brengt en ook beter is voor het Millieu. (PoW verbruikt nl. redelijk veel elektriciteit). 

Zo zal Ethereum in stappen overschakelen van PoW naar hybride naar PoS. Eth 2.0 staat geplanned voor de zomer van 2021 en zal Ethereum starten met de 2'e versie van hun protocol. (meer info over Eth 2.0: https://ethereum.org/en/eth2/ )


Dit is maar een zeer kleine greep uit de vele projecten die PoS aanbieden. Voor een volledige lijst bestaan er op het internet vele pagina's die mooie overzichten maken.

Enkele hiervan kan je hier vinden:

 

Doe altijd je eigen onderzoek!


Het kiezen van de juiste munt om te staken is een spel van getallen alsook een onderbuikgevoel. Als u ervoor kiest om te beginnen met staken, begin dan eerst door te experimenteren met kleine bedragen met bepaalde stakingprotocollen en staking-beloningen. Kies steeds een project dat bij je past en waarvan je verwacht dat het er tot ver in de toekomst nog zal zijn. Door mee te staken help je tenslotte mee om van dat project een succes te maken.

 

Waar kan ik meer te weten komen over Staken?

Contacteer mij gerust als u meer wil weten over Staken of als u vragen heeft.

 

Maak een afspraak voor een virtueel kennismakingsgesprek