Wat is Blockchain? Hoe werkt BITCOIN? Is het Veilig?

Blockchain =/= Bitcoin

Blockchain is in de eerste plaats niet te verwarren met de cryptocurrency Bitcoin, BTC (of zelfs andere digitale valuta). Er wordt snel de link gemaakt tussen beide, maar in feite staan deze los van elkaar en omvat de Crypto Currency of digitale valuta maar 10 à 20% van de totaal aantal toepassingen die gebouwd (kunnen) worden met behulp van Blockchain technologie. Het is een technologie die nog in zijn kinderschoenen staat.

 

 

Wat is Bitcoin, Crypto Currency of Digitale valuta

Bitcoin is één van de vele digitale munten (zie: coinmarketcap.com) die momenteel beschikbaar zijn. Bitcoin is ongetwijfeld de meest populaire digitale munt en dat komt wellicht omdat dit ook de eerste was en tegelijk ook de lancering van de Blockchain technologie. Daarom ook dat deze twee nogal snel met elkaar gelinkt worden. Bitcoin werd uitgevonden door Satoshi Nakamoto, een tot nu toe nog steeds onbekende entiteit (persoon of groep). Bitcoin werd als tegenreactie op de Economische crash van 2008 ontwikkeld als een vrij en openlijk te gebruiken digitale munt.

 

Wat is Blockchain?

Blockchain is de onderliggende technologie van Bitcoin (e.a. digitale munten) die door de geniaal en doch simplistische gebruikte manier van Cryptography deze onbreekbaar, onaanpasbaar en onkopieerbaar maakt. Dit komt omdat elke transactie genoteerd wordt in een publiekelijke 'lijst' van transacties. Voor bvb. Bitcoin wordt er elke 10 min. een lijst gemaakt van de laatste transacties. Deze transacties worden op hun beurt bevestigd en verzegeld door middel van hashing (= cryptographische berekening op de lijst met een vaste 'uitkomst' als resultaat) door de nodes (en miners). 10 minuten later worden de volgende transacties verzameld in een lijst samen met de uitkomst van de cryptographische berekening van de voorgaande 'lijst' (of ook wel 'ledger' genaamd). Deze lijst of block wordt dan op zijn beurt weer bevestigd en verzegeld door middel van hashing. 10 min later zal de hashing uitkomst van de voorgaande 'block' samen met de nieuwe lijst van transacties verzameld worden en opnieuw worden vastgelegd in een volgende block.

Door telkens de hashing uitkomst van de voorgaande block te integreren in de nieuwe block, zal het aanpassen van ook maar 1 klein deel van de code in een voorgaande block, de hele keten ongeldig maken.

Het aan elkaar linken van deze blokken noemt men een 'BLOCKCHAIN'.

 

Waar kan Blockchain dan nog voor gebruikt worden?

Blockchain is dus niet enkel en alleen de digitale valuta's waar de meeste het over hebben, maar is dus veel meer dan dat. Zo gebruiken Carrefour, Aldi e.a. warenhuizen reeds blockchain zodat u de herkomst van hun producten kan traceren en valideren! IBM, Google, Cisco zijn volop bezig met de ontwikkeling van Blockchain technologie, Overheden gebruiken de technologie voor Stemmingen, digitale ID. Boekhouding, Banken gebruiken het voor instant transacties, De haven van Antwerpen en andere grote spelers in de transport gebruiken blockchain voor het opvolgen van zendingen en containers. Notarissen kunnen er eigendommen mee vastleggen, Scholen, Wagenfabrikanten enz... gebruiken Blockchain en alleen de toekomst zal uitwijzen wat er allemaal mogelijk gaat zijn met deze technologie.

 

Is Blockchain dan de enige oplossing?

Neen, uiteraard niet. Niet alle toepassingen zullen voordeel hebben aan een Blockchain. Sommige toepassingen vinden nog steeds hun beste comfort in een gewone database. Het is dus ook belangrijk te weten wat de toepassing zal zijn en of er effectief baat bij is om deze in een Blockchain te plaatsen.

Voordelen van Blockchain:

  • Snel, real-time transacties mogelijk;
  • Goedkoop, lage tot zelfs geen transactie kosten;
  • Geen tussenpersoon meer nodig;
  • Betrouwbaar, want -> blockchain!

 

Welke soorten Blockchain netwerken bestaan er?

Een Blockchain netwerk kan zowel publiek als privaat zijn. Zo zijn er systemen waarvan je niet wil dat zomaar iedereen er aan kan. Bitcoin is een voorbeeld van een Publiek toegankelijke blockchain. Verder kunnen deze Blockchains gecentralizeerd of gedecentralizeerd opgesteld worden. (gecentralizeerd = 1 entiteit controleerd het hele netwerk, gedecentralizeerd = een groep verdeeld over de wereld beheren het netwerk, geen 1 enkele entiteit is de 'eigenaar' van het netwerk.)

 

Wat is Opensource vs Closedsource?

Opensource: De volledige broncode van het project is publiekelijk beschikbaar, iedereen kan meewerken aan het project. Meestal onder beheer van een open community (vb. Linux, Ubuntu, OpenBSD, ...). U kan/mag meestal aanpassingen naar wens aanbrengen en de meeste opensource systemen zijn zelfs kostenloos te downloaden! Bitcoin is Opensource!

Closedsource: De brondcode is enkel beschikbaar voor de eigenaar van de software, men dient een bedrag te betalen voor de aankoop en/of aanpassingen van de software. Licentie kosten. Volledig gecentraliseerd.

 

Hoe koop ik Digitale valuta of Crypto Currency?

Digitale munten kan je kopen op de zogenaamde 'exchanges'. Deze websites en/of apps zorgen ervoor dat je met je bankkaart, kredietkaart (Visa, Mastercard), overschrijving etc. digitale munten kan aankopen, omwissellen voor andere digitale munten en meestal ook terug naar jouw nationale munt kunt omzetten.

Sommige Exchanges voorzien ook wallets (of portefeulles) om je crypto munten in op te slaan. Ik raad het gebruik van deze online of exchange wallets niet aan en raad altijd aan om een offline/hardware wallet te gebruiken (zoals een Ledger Nano X). Laat nooit veel waarde online staan! Ben je vanplan te Hodlen, zet dan zeker je munten op een offline wallet.

Een lijst van mijn favoriete exchanges*. 

Nederlandstalig Europees

Bitvavo - Zeer goede exchange. Zowel een eenvoudige als geavanceerde interface goed zowel beginners en gevorderden!

LiteBit - Goede en eenvoudige exchange met eigen wallets. Simpel in gebruik.

 

Engelstalig (soms Nederlands) Wereldwijd

Binance - Zeer goede wereldwijde exchange, gericht naar geavanceerde gebruikers en traders.

Coinbase - Een in Engeland gebaseerde exchange met eigen wallets en app, eenvoudig in gebruik. Verdien gratis crypto!

 

Engelstalig (geavanceerde exchanges)

Stex - Groot aanbod en zeer geavanvceerde exchange

Graviex - Zeer groot aanbod aan digitale munten en geavanceerde exchange

Crex24 - Gevarieerd aanbod aan crypto munten en uitgebreide exchange

Coindeal - Exchange met 'leverage' mogelijk heden, OPLETTEN!

 

* deze exchanges raad ik persé niet aan, wees altijd zeer voorzichting bij het gebruik van eender welke exchange. Deze bieden veel meer munten aan en velen daarvan kunnen wel eens scams zijn. Let dus heel goed op en DYOR (DO YOUR OWN RESEARCH of DOE JE EIGEN ONDERZOEK) voor je iets aankoopt!! 

** Een exchange wallet is NOOIT veilig. Je bewaart je crypto munten het best in een 'offline' wallet zoals een Ledger Nano X

 

 

Disclaimer: Hoewel er veel plaatsen zijn die Digitale munten aanbieden raad ik iedereen aan zeer voorzichtig te zijn met het aankopen en handelen van digitale munten. Het internet zit vol met scammers en oplichters die op allerhande manieren proberen zowel jouw digitale als effectieve cash af te nemen. Let dus altijd heel goed op dat je wel degelijk op de juiste website zit en bekijk zoveel mogelijk reviews alvorens er te handelen!

Voor het verzenden van munten raad ik ook aan je eerste transacties altijd te doen met een kleine hoeveelheid als 'test' en te controleren of ze wel degelijk aankomen. Pas als je zeker bent kan je grotere bedragen overmaken. Controleer steeds alles dubbel! Ik, noch Hodlmans, als iedereen hiermee te maken heeft geen verantwoordelijkheid bij het verlies van uw geld. Deze info is lauter informatief en heeft geen financieel belang.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TIP: Wil je meer bijleren over Blockchain en kan je Engels? Dan raad ik zeker Ivan On Tech - Academy aan!